Gansey - The Observatory

Shortlisted competion entry for SPUD. Designed in collaboration with Studio Notch

The competition brief was to create an artists studio that would functioned as an artist studio, public space for running workshops and as an observatory. The final design was to be moved between 4 different sites across the south of England. Over the course of two years 12 artists would take up in residencies, using the observatory as a base for their work.

Studio Notch looked at creating a structure that would create a multifunctional space. The larger external shell, made from translucent plastic sheeting, would provide a large sheltered space for the artist to host members of the public in workshops, events, shows or exhibitions. The translucency of the shell would be seen a lantern when lit at night, enticing people to investigate and explore the temporary structure in the landscape.

This outer shell creates a buffer space to the artist's studio inside. The pod was envisioned to be upholstered, creating a soft interactive building sized piece of furniture! The pod was to be used as an element of the observatory, a place for people to climb and gain a view through one of the strategically placed windows at this upper level. The top of the pod could also be used as a seating area for possible screenings or talks hosted by the artist.

  • Gansey
  • Gansey

The brief stipulated that the structure should be easily transported and installed on each site. The Gansey was designed so the outer shell could be made from 6 different flat elements that once erected create the larg outer shell of the building. The pod was designed a one unit that could be lifted into place as the outer shell was being assembled.

Below (L) The Gansey disassembled to fit onto a flatbed truck. (R) An exploded view of how the Gansey is assembled.

  • Gansey
  • Gansey